Tarkista kotisi ilmanvaihdon toimivuus

2.10.2020

Sisäilman laadun kannalta on tärkeää, että ilmanvaihto toimii suunnitellusti. Lämmityskauden ollessa aluillaan, kannattaa ilmanvaihdon toimivuus tarkastaa. Asumisterveyden lisäksi ilmanvaihto vaikuttaa oleellisesti myös rakennuksen energiakustannuksiin sekä kosteudenhallintaan.

Löytyykö kodistasi korvausilmaventtiilit?

Vaikka ilmanvaihdon toimintamekanismit ovat yksinkertaiset - ymmärretään ne usein väärin. Esimerkiksi harhaluulo siitä, että ilma vaihtuu riittävästi lattian raoista ja ikkunoiden pielistä elää edelleen tiukassa. Hallitsemattomasti sisään virtaava ilma aiheuttaa vedon tunnetta, lisää asunnon tarpeetonta lämmittämistä sekä nostaa sisäilmaan terveydelle haitallisia epäpuhtauksia.

On kyseessä sitten täysin painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu ilmanvaihto, vaatii poistoilma aina vastaavan määrän korvausilmaa.

Pääseekö asuntoon tarpeeksi raikasta ilmaa?

Tuntuuko ilma aamuisin makuuhuoneessa tunkkaiselta?  Asunnon ilmanvaihtoa tarkasteltaessa, toimii ilman hiilidioksipitoisuus tehokkaana sisäilman laadun mittarina. Sisätiloissa esiintyvä hiilidioksidi on pääasiallisesti ihmislähtöinen, ilmassa esiintyvä epäpuhtaus. Asunnoissa erityisesti makuuhuoneissa ilman hiilidioksidipitoisuus saattaa kohota liian korkeaksi yön aikana mikäli korvausilmaa ei tule huoneeseen riittävästi. Huono ilmanlaatu oireilee usein asukkailla esimerkiksi väsymyksenä, päänsärkynä sekä hengitystieoireina.

Toimivan ilmanvaihdon varmistaminen on kuitenkin helppoa. Mikäli korvausilmaventtiileitä ei löydy tai niitä ei ole tarpeeksi, on ilmanvaihto mahdollista korjata kuntoon asentamalla puuttuvat korvausilmaventtiilit.

Jotta ilmanvaihto toimisi, tulisi korvausilmaventtiilit löytyä asunnon jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta. Asunnossa tulisi olla noin yksi korvausilmaventtiili jokaista 20 m² kohti. Poistoilmailmaventtiilit puolestaan sijoitetaan tiloihin, joista korvausilmaventtiiliä ei löydy, eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin sekä mahdollisesti vaatehuoneeseen.

Termostaatilla toimivat Velco-venttiilit ovat helppo ja huoleton valinta

Velco-korvausilmaventtiilit tarjoavat huolettoman tavan nauttia hyvästä sisäilmasta. Termostaatilla toimiva venttiili säätää itse automaattisesti avaustaan ulkolämpötilan mukaan torjuen vetoa ja parantaen asunnon energiatehokkuutta.

Velco-venttiilisarja mahdollistaa monipuoliset ratkaisut ilmanvaihdon kunnostamiseen. Mallistosta löytyvät ratkaisut niin kerros-, rivi- ja omakotitaloihin kuin myös vapaa-ajan asuntoihin. Velco-venttiili on mahdollista asentaa uuteen seinäläpivientiin, puiseen tuuletusluukkun sekä vanhan korvausilmaventtiilin tilalle. Korvausilmaventtiileihin voidaan asentaa myös tehokas äänenvaimennus parantamaan asuinmukavuutta jos esimerkiksi liikenteen melu koetaan häiritsevänä.

  • Velco-korvausilmaventtiileille myönnetään pitkä 10 vuoden takuu perustuen kotimaisiin käyttäjäkokemuksiin.

Ilmansuodattimella puhtaampaa sisäilmaa

Hyvälaatuinen ilmansuodatin suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia. Siite- ja katupölyn lisäksi hyvä suodatin kykenee suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi liikenteen ja puun pienpolton seurauksena. Velco-korvausilmaventiilien kanssa käytettävät, VS-100 suodattimet ovat valmistettu Filtrete™-materiaalista. Patentoitu, sähköisen varauksen omaava materiaali pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset.