Kesämökin ilmanvaihto

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Suurin osa mökeistä on vanhempaa rakennuskantaa, joissa ilmanvaihto on tyypillisesti järjestetty painovoimaisesti. Näistä mökeistä tulisi löytyä korvausilmaventtiilit. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on kuitenkin jäänyt huomioimatta.

 

Tunkkainen ilma mökilla?

Talven jälkeen mökille palaajalla saattaa olla vastassa kostea sisäilma ja mummon mökin haju. Kyse on usein puutteellisesta ilmanvaihdosta. Kun ilma ei vaihdu, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille. Kosteus lisääntyy, jos mökki on talven ajan kylmillään tai peruslämmöllä. Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa kosteusvaurioita esimerkiksi verhoihin, sohvaan ja muihin tekstiilipintoihin. Rakenteissa liiallinen kosteus ilmenee usein maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai lattiapinnoitteen pullistumina. Saunominen lisää tilojen kosteusrasitusta, jos sauna on mökin yhteydessä. Varsinkin vanhemmissa kesämökeissä ilmanvaihto on jätetty usein kokonaan huomioimatta. Vanhankin mökin ilmanvaihtoa saa kuitenkin parannettua asentamalla jälkikäteen tarpeellisen määrän korvausilmaventtiilejä.

Mökin ilmanvaihdon parantaminen


Vanhemmilla mökeillä ilmanvaihto on yleensä suunniteltu toimimaan painovoimaisesti tai hieman uudemmilla mökeillä koneellisella poistoilmanvaihdolla avustettuna.  Monelta mökiltä raitista ilmaa sisään kuljettavien korvausilmaventtiilien asennus on kuitenkin tyystin unohtunut. Usein rakennuksen uskotaan myös ”hengittävän” itsessään, eikä korvausilmaventtiilejä ole näin katsottu tarpeellisiksi. Usein korvausilmaventtiilin virkaa toimittaakin vain satunnaisesti auki oleva ovi tai tuuletusikkuna.

Mökkikauden aikana puutteellisen ilmanvaihdon huomaa siitä, kun yön jälkeen makuuhuoneen ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta. Hiilidioksidimäärät kasvavat nopeasti korkeiksi, varsinkin kun mökillä majoittuu isompi joukko. Takkaa voi myös olla vaikea saada syttymään, kun sisään ei tule riittävästi korvausilmaa.


Riittävästi raikasta ilmaa


Mökin ilmanvaihtoa voi parantaa varmistamalla, että korvausilmaventtiilejä löytyy rakennuksen kokoon nähden riittävä määrä. Kannattaa myös tarkistaa, että käytössä olevat korvausilmaventtiilit eivät ole rikki tai tukittuna. Näin tiloihin tulee hallitusti raitista ilmaa, eikä alipaine kasva liian suureksi takkaa poltettaessa.


Hyvä nyrkkisääntö sekä mökeillä että asunnoissa on, että jokaista 20 neliömetriä kohden pitäisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin ja saunaan, mahdollisimman kauas poistoilmaventtiileistä tai hormista. Korvausilmaventtiilit kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma ehtii lämpenemään ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Paras paikka venttiileille on mahdollisella patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.


Velco-venttiili voidaan lyhentää sopimaan ohueenkin seinään!


Velco-korvausilmaventtiilin voi helposti sovittaa 150 mm vahvuiseen seinään. Tätä ohuemmissa seinärakenteissa venttiili voidaan asentaa myös ilman suodatinkehikkoa jolloin se on mahdollista sovittaa jopa noin 120 mm vahvuiseen seinään.

Velco-korvausilmaventtiileillä mökin ilmanvaihto nopeasti ja edullisesti kuntoon!

Velco-korvausilmanventtiilit ovat helppo tapa korjata kesämökin ilmanvaihto kuntoon edullisesti. Mökin ilmanvaihdon kunnostaa jo muutamien satojen eurojen panostuksella. Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä venttiili huolehtii ilmanvaihdosta myös käyttökauden ulkopuolella. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle ja lämpimällä ilmalla suuremmalle. Velco-korvausilmanventtiileissä on tehokas suodatin, joka suodattaa ulkoa tulevasta ilmasta siite-ja katupölyn sataprosenttisesti sekä torjuu tehokkaasti terveydelle vaarallisia pienhiukkasia. Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukas suodatin tuo helpotusta oireisiin.


Mökillä on puiset tuuletusluukut


Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, on ilmanvaihto helppo toteuttaa ikkunan tuuletusluukkuun asennettavalla Velco-VTR-100 korvausilmaventtiileillä. Korvausilmaventtiilin asentamista varten tuuletusluukkuihin porataan reiät 105 mm reikäsahalla. Korvausilmaventtiilienttiili ja sen vastakappale kiinnitetään ruuveilla tuuletusluukun pintaan. Velco VTR-100 on saatavana valkoisena ja ruskeana. Tuuletusluukkuun asennettavan korvausilmaventtiilimallin asennus kannattaa viimeistellä ikkuna-aukkoon kiinnitettävällä Velco Aero ikkunasuodattimella, joka estää tehokkaasti epäpuhtauksien kulkeutumista sisätiloihin. 


Uusien korvausilmaventtiilien asennus seinälle


Niissä kohteissa, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, saadaan ilmanvaihtoa parannettua esimerkiksi uuteen seinäläpivientiin asennettavalla Velco VLR-100 korvausilmaventtiilillä. Uuden seinäläpiviennin tekeminen onnistuu puurakenteeseen kätevästi 105 mm kuppiterällä.


Mökiltä löytyvät päivitystä kaipaavat korvausilmaventtiilit


Vanhat venttiilit on helppo uusia Velco VSR-korvausilmaventtiileillä. Jos mökin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä termostaattiventtiileihin kannattaa harkita. 

Kysyttävää? Haluatko tarjouksen Velco-tuotteista? Ota yhteyttä!

Onko sinulla kysyttävää Velco-korvausilmaventtiileistä tai kaipaatko apua esimerkiksi venttiilin sijoitteluun tai hankintaan liittyvissä kysymyksissä? Me autamme!


Velco-korvausilmaratkaisut, lisäosat ja muut oheistuotteet saat tilattua myös suoraan valmistajalta. Palvelemme myös yksityisasiakkaita!


Puh. 09 477 8940

velco@velco.fi

Avoinna ma – pe klo 8.00 – 16.00

 

Ota yhteyttä

Share by: