Hiilidioksidin merkitys sisäilmalle

Kun tarkastellaan asunnon sisäilmaa, toimii ilman hiilidioksidipitoisuus hyvänä sisäilman laadun mittarina. Sisätiloissa esiintyvä hiilidioksidi on pääasiallisesti ihmisestä lähtöisin ja luokitellaan epäpuhtaudeksi. Liian korkea hiilidioksimäärrä sisäilmassa  aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta, väsymystä, päänsärkyä ja vaikuttaa jaksamiseen.

Sisäilman korkea hiilidioksidipitoisuus kertoo riittämättömästä ilmanvaihdosta. Etenkin makuuhuoneissa ilman hiilidioksidipitoisuus nousee yön aikana korkeaksi, mikäli se ei pääse poistumaan ilmanvaihdon avulla. 

Paras tapa vähentää hiilidioksidin muodostumista on huolehtia riittävästä korvausilman sisääntulosta. Mikäli korvausilmakanavat ovat puutteelliset tai niitä ei ole lainkaan, on ilmanvaihto mahdollista korjata kuntoon asentamalla korvausilmaventtiileitä huonetiloihin.

Hiilidioksidi on eräs niistä harvoista sisäilman epäpuhtauksista, joiden enimmäispitoisuudesta on Suomessa tehty viranomaispäätös. Tyydyttävänän sisäilman taso on säädetty alle 1500 ppm. Mikäli pitoisuus ylitttää terveydensuojelulain vaatimukset, joiden mukaan sisäilman hiilidioksidipitoisuus ei saa olla yli 1 500 ppm, ei tila ei sovellu asumiskäyttöön ilman korjaavia toimepiteitä.

Mikäli olet kiinnostunut selvittämään oman kotisi hiilidioksipitoisuuden, voit tiedustella meiltä veloituksetta mittauslaitteita lainaan.