Kesämökin ilmanvaihto

Suomessa on lähes puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa joista suurinosa  osa on vanhempaa rakennuskantaa: 83 prosenttia mökeistä on rakennettu 1980-luvulla tai aikaisemmin. Näistä mökeistä tulisi löytyä korvausilmaventtiilit. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on kuitenkin jäänyt kokonaan huomiotta.

Mökin tunkkainen sisäilma

Mummon mökin haju on monelle tuttu ongelma, joka kielii mökin ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Kun mökin ilmanvaihto on puutteellinen, talven aikana ilma pääsee ummehtumaan ja kosteutta tiivistyy pinnoille. Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta ja sisäilmaongelmia.

Mökin ollessa asuttuna, ilmenevät ilmanvaihdon puuteet etenkin aamuisin makuuhuoneessa tunkkaisena ja hapettomalta tuntuvana ilmana. Usein mökin yhteydessä on myös sauna, joten tiloihin kohdistuu ajoittain paljon kosteusrasitusta. Erityisesti tunkkaisesta sisäilmasta ja korkeista hiilidioksidipitoisuuksista kärsitään niillä mökeillä, joista korvausilmaventtiilit ovat rikki tai puuttuvat kokonaan.

Miten mökin ilmanvaihto tulisi toteuttaa?

Jotta ilmanvaihto toimisi kuten kuuluu, tulee raitista ilmaa tuoda korvausilmaventtiilien kautta makuu- sekä oleskelutiloihin sekä saunaan. Korvausilmaventtiilit tulee sijoittaa mahdollisimman kauas mahdollisista poistoilmaventtiileistä ja takasta. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili – ei molempia. Toimiva ilmanvaihto tuo asuntoon puhtaaksi suodatettua korvausilmaa ja kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos.

Korvausilmaventtiilejä tulee olla huoneiston kokoon suhteutettuna riittävä määrä, sillä oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista 20 m²  kohden tulisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Korvausilmaventtiilit kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma ehtii lämpenemään ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Hyvä paikka venttiileille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.

Mikä venttiili sopii mökilleni?

Mökillä on puiset tuuletusluukut: Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, on ilmanvaihto helppoa ja edullista toteuttaa tuuletusluukkuun asennettavalla Velco-VTR sarjan korvausilmaventtiileillä. Velco VTR-100 venttiili on saatavana valkoisena ja ruskeana.

Ei olemassa olevia korvausilmaventtiileitä: Niissä kohteissa, joista korvausilmaventtiilit ja kanavat puuttuvat kokonaan, saadaan ilmanvaihto kunnostettua toimivaksi uuteen läpivientiin asennettavalla Velco VLR-100 korvausilmaventtiilillä. Uuden seinäläpiviennin tekeminen onnistuu puurakenteeseen kätevästi 105 mm kuppiterällä.

Huonosti toimivat tai päivitystä kaipaavat korvausilmaventtiilit:  Vanhat venttiilit on helppo uusia Velco VSR-korvausilmaventtiileillä. Jos mökin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä termostaattiventtiileihin kannattaa harkita. 

Jäikö joku mietityttämään? Autamme mielellämme sinua löytämään kohteeseesi soveltuvan tuoteratkaisun. Mikäli kaipaat lisätietoa, ole meihin yhteydessä puhelimitse 09 477 8940 tai sähköpostitse terveysilma@terveysilma.fi. Autamme sinua mielellämme löytämään tarpeisiisi sopivan ratkaisun!

Ilmansuodatus mökillä

Puhdas sisäilma on tärkeää myös mökeillä. Hyvälaatuinen ilmansuodatin suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia kuten allergeeneja ja ilman pienhiukkasia. Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukkaiden suodattimien käyttö tuo helpotusta oireisiin. Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, niiden ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen, joka estää ulkoilman epäpuhtauksien ja allergeenien kulkeutumisen sisään tuuletettaessa.

Vinkkejä mökin ilmanvaihtoon

  • Huolehdi, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileistä. Tarkasta korvausilmaventtiilien toiminta ja asenna mahdolliset puuttuvat korvausilmaventtiilit.
  • Muista vaihtaa venttiilien ohesta löytyvät suodattimet. Suodattimet nappaavat tehokkaasti esimerkiksi koivun siitepölyn. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa, joten säännöllisestä vaihtamisesta on tärkeää huolehtia. Suositeltu vaihtoväli on 1-2 krt vuodessa.
  • Voit tehostaa ilmanvaihtoa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen, jolloin hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos.
  • Kesämökin ilmanvaihto on syytä jättää toimivaksi myös käyttökauden ulkopuolella. Mikäli korvausilmaventtiilit suljetaan talveksi, on vastassa keväällä jälleen vastassa mummon mökin hajua.