Miten ilmanvaihto toimii kodissasi?

Etkö ole varma, kuinka ilmanvaihto toimii huoneistossasi? Tarkastaminen kannattaa aloittaa makuuhuoneesta. Selvitä aluksi, mistä huoneeseen tulee ulkoilmaa.

Mahdollisuuksia on monia: mikäli ilmaa virtaa sisään katossa tai sisäseinässä olevan venttiilin kautta  on kyseessä koneellinen ilmanvaihto. Jos ilmaa tulee sisään ulkoseinässä olevan korvausilmaventtiilin kautta, puisessa tuuletusluukussa olevasta venttiilistä tai ikkunan karmin yläreunassa olevasta pitkänomaisesta karmiventtiilistä on asunnossa painovoimainen ilmanvaihto.

Jos mikään näistä vaihtoehdoista ei toteudu, tulee ilma tulee sisälle erilaisista vuotoaukoista: rakenteiden läpi, lattianraoista, vapaiden pistorasioiden putkitusten kautta ja esimerkiksi postiluukusta.

Ikkunat kehyksineen ja ulko-ovet karmeineen toimivat usein huoneeseen tulevan korvausilman vuotopaikkoina. On myös tapauksia, joissa korvausilma on virrannut sisään kylpyhuoneen lattiakaivosta. Hyvin yleistä on, että korvausilma kulkee väärinpäin poistoilmakanavia pitkin, jolloin naapurin ruoan ja tupakan kärytkin kulkeutuvat huoneistoon.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta

  • Nukumme paremmat yöunet
  • Pysymme virkeinä
  • Työtehomme paranee
  • Huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat