Saunan ilmanvaihto ja Velco-venttiilit

Riittämätön ilmanvaihto voi pilata löylyjen tuoman nautinnon. Saunan remonttia suunniteltaessa kannattaakin miettiä, miten toimiva ilmanvaihto toteutetaan.

Hyvin toteutettu ilmanvaihto lisää löylyjen tuomaa nautintoa ja kuivaa tilat kylpemisen jälkeen. Sauna pysyy jatkuvasti raikkaana ja sinne on mukava mennä kerta toisensa jälkeen.

Ennen korvausilmaventtiili sijoitettiin usein alas, jopa lattiatasolle. Ajatuksena oli tuottaa riittävästi ilmaa puukiukaalle, joita kiukaat pääasiassa olivat. Tämä tapa kylmettää suotta lattian ja etenkin talviaikaan lisää lämmitystarvetta lattialämmitteisessä tilassa.

Oikea paikka korvausilmaventtiilille on n. 40 – 50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella, kiukaan takana tai sivulla. Näin otettaessa löylyä mukaan ehtii happipitoista ja raikasta ulkoilmaa.

Poistoilmaventtiilin oikea paikka on mahdollisimman kaukana korvausilmaventtiilistä. Venttiili sijoitetaan siten, ettei kylpijälle aiheudu vedontunnetta.

Valitettavan usein saunaan on valittu korvausilmaventtiiliksi aivan tavallinen lautasventtiili, jota ei edes vaivauduta avaamaan saunottaessa tai se suljetaan, kun löylyt on otettu. Näin toimittaessa saunan kuivuminen hidastuu ja pahimmassa tapauksessa saunaan alkaa muodostumaan tunkkainen haju.